понеділок, 16 березня 2020 р.

Профспілка закликає перевести освітян на дистанційну роботу

Профспілка працівників освіти і науки вважає за необхідне здійснити переведення працівників закладів освіти на дистанційну форму роботи. Про це йдеться у повідомленні профспілки з посиланням на чинну нормативну базу та відповідні заклики керівників держави.
Зокрема, у профспілці зазначають, що педагоги можуть здійснювати дистанційне навчання шляхом викладання матеріалу під час скайп-конференцій, перевіряти домашні завдання через електронну пошту, надсилати тести для перевірки знань тощо.
Також у Профспілці працівників освіти і науки посилаються на листи МОН №1/9-154  та № 1/9-161, у яких відомство вказує на необхідність розроблення заходів щодо забезпечення проведення навчальних занять за допомогою дистанційних технологій та щодо відпрацювання занять відповідно до навчальних планів після нормалізації епідемічної ситуації.
«Міністерство освіти і науки України також рекомендує розробити заходи щодо часткового переведення працівників на роботу в дистанційному режимі. Президент України з метою протидії поширенню коронавірусу в Україні звернувся особисто до керівників підприємств щодо можливості дозволити працівникам працювати вдома - дистанційно. Особливо мова йде про тих працівників, у кого є діти й немає з ким їх залишити через карантин у школах та дитячих садках», - наголошують у профспілці.
Окрім того, рекомендації щодо організації роботи працівників дистанційно надані також міністром охорони здоров’я України.
Статтею 179 Кодексу законів про працю України передбачена можливість працівникам (мама, батько, баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною) працювати вдома - дистанційно.
Також у профспілці нагадують, що на період карантину за педагогічними працівниками зберігається середня заробітна плата.
Окремо у профспілці наголошують на незаконності дій, коли педагогів внаслідок запровадження карантину змушують брати неоплачувану відпустку.
«Відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров'я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток. Педагоги можуть здійснювати дистанційне навчання шляхом викладання матеріалу під час скайп-конференцій, перевіряти домашні завдання через електронну пошту, надсилати тести для перевірки знань тощо. Дистанційну роботу працівників необхідно запроваджувати наказом керівника закладу освіти», - наголосили у Профспілці працівників освіти і науки.

Немає коментарів:

Дописати коментар